Documentatiegroep

De documentatiegroep is een onderdeel van de kledingcommissie en streeft ernaar een zo goed en volledig mogelijk beeld te schetsen van de kleding die door de jaren heen in de verschillende delen van Zeeland gedragen werd. Dit doet men door het verzamelen van schriftelijke informatie, foto’s en stukjes textiel in documentatiemappen, zodat het voor het nageslacht bewaard kan worden.

Kleding en sieraden

Uit de verzamelde informatie wordt duidelijk door wie, waar, wanneer en op welke manier Zeeuwse klederdracht gedragen werd (wordt). Kleding vertelt iets over de drager of draagster: gewoontes, welstand, geloof, burgelijke staat, familieomstandigheden enz. Op zon- en feestdagen was de kleding duidelijk anders dan door de weeks en in rouwperiodes. Er wordt niet alleen veel aandacht besteed aan de kleding maar ook aan de enorme verscheidenheid Zeeuwse sieraden. De sieraden zijn immers een belangrijk onderdeel van het kostuum en zijn niet weg te denken.

Catalogiseren

De persoon die zich met de documentatie bezighoudt, verzamelt, sorteert, catalogiseert en vermeerdert verkregen informatie. Hierbij is oog voor details en kennis van de klederdrachten niet weg te denken.