Kledingcommissie

De kledingcommissie bestaat uit leden die veel kennis hebben van de Zeeuwse klederdrachten. Deze commissie heeft onder andere de taak nieuwe leden te begeleiden en te adviseren bij het aanschaffen van kledingstukken en sieraden. Daarnaast kan zij leden gevraagd en ongevraagd advies geven over het aankleden, het dragen, kopen, vervaardigen en onderhouden van hun kleding en sieraden. De commissie let erop dat de kleding verantwoord is en dat alle kledingstukken uit dezelfde soort dracht en dezelfde periode stammen.

‘t Wienkeltje

Een aantal mensen uit de kledingcommissie beheert ‘t Wienkeltje. Deze kledinggroep beheert ook kleding en sieraden die eigendom zijn van de vereniging. In ‘t Wienkeltje, op de bovenverdieping van het verenigingsgebouw, wordt geschonken kleding opgeslagen, gesorteerd en verkocht. Er wordt enkel aan leden van de vereniging verkocht. Zij kunnen alleen kleding kopen voor de dracht die men draagt of die men van plan is te gaan dragen (ten bate van optredens van de vereniging); niet voor verzamelingen of voor derden. Er is besloten [mede, met het bestuur] dat een lid van Ons Boeregoed maximaal kleding voor 2 verschillende drachten in het winkeltje kan aanschaffen. De kledingcommissie adviseert of een kledingstuk qua kleur, maat en datering past bij het kostuum. Zij bepaalt ook of er tot verkoop over gegaan wordt als er nieuwe kledingstukken binnenkomen.

Archivering

Niet alle aan de vereniging geschonken kledingstukken worden verkocht. Soms zijn bepaalde stukken zo kostbaar en zeldzaam, dat de vereniging ze zelf houdt. Het kledingstuk wordt dan gearchiveerd en zo goed mogelijk bewaard. Ook komt het vaak voor dat kledingstukken zo versleten zijn dat ze niet meer gedragen kunnen worden. In dat geval wordt er gekeken welke delen van de stoffen nog te gebruiken zijn voor bijvoorbeeld kinderkleding of andere zaken. Het is echter zeer moeilijk om aan originele, ouderwetse stoffen te komen zoals tule en merinos. De kledingcommissie is hier hard naar op zoek. In ‘t Wienkeltje is een lijst met adressen waar bijvoorbeeld sieraden, blissen/ tules, knopen, linten en hoeden te koop zijn. Adressen van goede kleermakers en patronen voor kleding zijn ook verkrijgbaar. Voor kinderen en kleinkinderen van leden zijn er enkele pakjes beschikbaar die gratis voor optredens geleend kunnen worden zolang de kinderen in de groei zijn. Op deze manier wordt geprobeerd de jeugd bij de vereniging te betrekken.

Aankleden

Het is mogelijk om zich door leden van onze kledingcommissie aan te laten kleden voor bijvoorbeeld een fotosessie, daarbij moet u de fotograaf wel zelf regelen. We kleden alleen aan in de Zuidbevelandse Protestantse dracht. Wilt u zich een keer aan laten kleden, dan maken we eerst een afspraak om de kleding te passen. Een en ander is alleen mogelijk indien men minimaal twee weken van te voren reserveert. Voor prijsopgave, informatie en afspraken kunt u contact opnamen met de kledingcommissie.

Kleding schenken

Heeft u kostuumonderdelen, sieraden en/of accessoires van de Zeeuwse klederdrachten en wilt u die schenken aan de vereniging? Of weet u adressen waar nog oude stoffen voor de klederdracht te koop zijn? Neem dan contact met ons op.