2 september Urk

Op de vroege zaterdagochtend 2 september vertrok een bus met zo’n twintigtal in klederdracht gestoken Boeregoedleden richting Urk. Daar werd de Nationale Dag van de Klederdracht gehouden, dit jaar voor het eerst en het initiatief hiervoor kwam vanuit museum Het Oude Raadhuis op Urk, in samenwerking met de Stichting Urker Botter en Stichting Erfgoed Urk. Dit evenement is vooral bedoeld om het behoud en de pracht van de klederdrachten in Nederland – en op Urk in het bijzonder – onder de aandacht te brengen.

We werden ontvangen met koffie/thee en cake en om half elf werd de dag geopend door de burgemeester van Urk.

Op het plein voor de Bethelkerk waren er daarna doorlopend klederdrachtpresentaties door 18 verschillende klederdrachtgroepen. Wij mochten om half twaalf de presentatie verzorgen. Han vertelde in het kort allerlei bijzonderheden over de Zeeuwse dracht.

Even later was de dansgroep aan de beurt voor het eerste optreden. Hierna mochten we aan boord van de rondvaartboot De Zuiderzee waar we konden genieten van de lunch tijdens het varen op het IJsselmeer.

Na de lunch konden we meedoen aan een “ginkiestocht” of stegentocht. Onder leiding van een gids kwamen we op de mooiste plekjes van Urk.

Toen was het tijd voor het tweede optreden van de dansgroep. We hadden veel belangstelling voor ons optreden.

Om vier uur was er een parade van alle klederdrachtgroepen.

Tenslotte werden er van alle klederdrachtgroepen foto’s gemaakt. Hieronder ziet u de groep van Urk.

We werden nog voorzien van een drankje en kregen een aandenken mee. Om half zes zaten we in de bus, net buiten Urk begaf de bus het. De buschauffeur kon na telefonische instructie terugrijden naar Urk, waar we eerst gegeten hebben. Nadat de bus voorzien was van een nieuwe zekering konden we de terugreis aanvaarden, zodat we om ongeveer half twaalf weer thuis waren.

We kunnen terugzien op een prachtige dag, mede door het uitstekende weer en de perfecte organisatie van dit evenement. Veel dank aan de organisatie.

 

Meer informatie over deze dag:

Museum het Oude Raadhuis

Omroep Flevoland

RD

you tube

you tube

you tube

you tube

you tube