25 augustus Streekdrachtendag

Op deze zaterdag gingen we voor de 10de Streekdrachtendag met ongeveer 20 personen namens “Ôns Boeregoed” richting Westkapelle.

Vanaf 10 uur waren we welkom in het “Kasteel van Batavia” met koffie en een bolus. Er volgden wat korte toespraken van o.a. Ko Gabriëlse namens St. Cultuurbehoud Westkapelle en de voorzitter van de Stichting Zeeuwse Streekdrachten, de heer Ed de Graaf.

Lou Minderhoud (goudsmid) hield een prachtig verhaal, hoe het er vroeger aan toe ging. Dat hij met z’n sieraden in een kist achterop de fiets alle adressen in een groot deel van Zeeland afreed om zo zijn spullen te verkopen. Iets wat in deze tijd niet denkbaar meer is. Leuk en interessant, en daarbij nog allerlei sieraden die bekeken konden worden op een grote tafel. Piet Minderhoud stond daarbij, er werden vele vragen door hem beantwoord, bijv. waar een bijzonder sieraad vandaan kwam, of waarvoor het vroeger gebruikt werd.

Daarna werden de soep en de broodjes geserveerd, waarna we om 13 uur in optocht richting Polderhuis gingen voor de groepsfoto van de in totaal 125 personen die in klederdracht aanwezig waren.

De Westkappelse heiploeg liet ook van zich horen, en alle deelnemers hebben ook een toegangskaart voor een bezoek aan het Museum “het Polderhuis” gekregen.

Met z’n allen in optocht naar de Markt waar we een foto-moment hadden tussen alle paarden die meeliepen voor het ringrijden, en vele Duitse bezoekers. Gelukkig scheen het zonnetje, en is het de hele dag droog gebleven!

Er volgde een (ver)klederdrachtshow bij het Polderhuis, van diverse moderne kledingstukken geïnspireerd op de klederdracht. Daar waren leuke dingen bij, o.a. een bruidspaar, maar ook een lange jurk van verschillende streekdrachtstoffen. ’t Was wel erg koud op de trap, want er stond een koude wind zo net op en over de zeedijk. De modellen die de kleding lieten zien hebben zich kranig geweerd, maar liepen wel met kippenvel de trap af……

Vanaf 16 uur was er een optreden van het Westkappels koor olv Kees v.d Wouw in Herrijst op de Markt. Lenie Stokman deed de begeleiding, en Jozien en Corrie hebben “de ouwerwesse” op de accordeon begeleid. Kortom een geslaagde dag, die om ongeveer 17 uur afgesloten werd door Ko Gabriëlse en vz SZS. Volgend jaar is de Cadzandse Klederdrachtgroep aan zet om deze dag te organiseren.